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COMPOSTING TOILETS AND NON-DOMESTIC BUILINGS 

 

Interpretation in the context of exemption and definition. 

  
BACKGROUND 
 
This paper provides guidance on composting toilet installations in, or ancillary to, non-domestic buildings. The term “composting toilet” in 
this paper includes a “urine diverting dry toilet” (UDDT), which diverts urine from the solid fraction of the waste. 
 
DECISION 
 
Following consultation with all Consortia, there is agreement on the following points of interpretation: 
 

1. A composting toilet is a type of waterless closet. 
2. A composting toilet within a non-domestic building is not a sanitary facility (see definition of sanitary 

facility in Appendix A). 
3. A self-contained composting toilet ancillary to a non-domestic building may be exempt from compliance 

with Regulations 8 to 12 under Schedule 1 Type 13. 
4. The installation of a composting toilet within an existing building may be exempt from warrant approval 

under Schedule 3 Type 2. 
5. Generally, a composting toilet would not count toward any sanitary provision required under Standard 

3.12 in the case of a non-domestic building (the minimum recommended number of water closets in a 
non-domestic building is given in Tables 3.5-8). However a verifier may, were deemed appropriate, 
consider a composting toilet as contributing towards the sanitary provision required under the standard. 

6. There is nothing in building regulations to preclude the installation of a composting toilet in a non-
domestic building. 

 
Where point 1 is concerned, it is noted that a waterless closet does not: (a) require a water supply, or (b) produce 
wastewater as defined in Appendix A. Untreated urine from a composting toilet, in particular, is not wastewater as defined in 
Appendix A and may thus be exempt from the requirements of Standards 3.7, 3.8 and 3.9. (Note, however that the disposal 
of untreated urine via an infiltration field is a controlled activity requiring authorisation from SEPA – see Regulatory Method 
WAT-RM-04 for additional information.) 

Where point 3 is concerned, verifiers will need to consider each individual enquiry on its own merits. However, it is 
recommended that any advice provided to agents and/or members of the public take due account of the LABSS view that a 
composting toilet is not a sanitary facility in terms of the building regulations. In particular, a small building containing just an 
accessible composting toilet and a gel dispenser is likely to be exempt under Schedule 1 Type 13, i.e., as long as it is at 
least 1m away from the site boundary. (Note a building containing a urinal would not be so exempt, however.) 

Where point 4 is concerned, verifiers will, again, need to consider each individual enquiry on its own merits. However, the 
LABSS view is that a composting toilet is a type of waterless closet. Consequently, the installation of a composting toilet 
should not be considered to involve “a change in the method of wastewater discharge” when determining whether works are 
exempt from building warrant approval under Schedule 3 Type 2. Similarly, a composting toilet would not be considered to 
be a sanitary facility when determining whether a building qualifies for other Schedule 3 exemptions (e.g., Type 3). 
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Where points 5 and 6 are concerned, it is recognised that some existing buildings have, perhaps for historic reasons, limited 
or no sanitary facilities. 

Where proposed alterations to such a building do not involve a change in occupation or use as defined in Regulation 4, 
verifiers may wish to bear in mind that there is nothing in current building regulations to preclude the installation of a 
composting toilet in a non-domestic building, i.e., subject to warrant approval being obtained where necessary. 

VERSION CONTROL 

Version 2 – Updated to include reference to a “urine diverting dry toilet” (UDDT) as a form of composting toilet. 

 

 


